Åben i dag: 10 - 20

Alighiero Boetti

Alighiero Boetti

Som en talentful visionær og banebrydende konceptkunstner var Alighiero Boetti (1940-1994) blandt Italiens mest indflydelsesrige samtidskunstnere. Hvad han ikke havde i ren faglig kunstneruddannelse gjorde han op for med hans dybe interesse indenfor kunstteori og forståelse inden for kunstens verden. Dette ses også tydeligt i hans enestående og majestætiske værker. Boettis rejse til Afghanistan i starten af 1970 blev et skelsættende øjeblik for hans kunstkarriere, hvor han lærte det traditionelle håndværk at brodere. Det var her, hvor inspirationen til Boettis mest ikoniske kunstværker havde deres fødested.

Majestætiske broderingsværker

Hvor mange indflydelsesrige kunstnere lægger deres fokus i vidunderlige og tankevækkende skulpturer og installationsværker, blev Boettis mest banebrydende værk hans fantastisk detaljerede og farvespækkede broderingsværker. Hans broderier er farverige og sprudlende, der kan være ingen tvivl omkring det utrolige arbejde, som kunstneren lagde i hvert værk. Helt op til hans død i 1994 arbejdede han utrætteligt på hans komplekse og imponerende broderiværker. Boetti var særligt interesseret i forholdet og dikotomien mellem orden og rod – struktur og kaos. Således reflekterer hans kunst disse modsætninger – de nydelige sting i hvert stykke broderet stof, sammensat i et detaljeret mønster, der inspirerer associationer til kaos og rod. Derfor er der i Boettis værker ofte struktur i kaosset og rod i ordenen. Der er altid noget, der kan tryllebinde enhver beskuer – spørgsmålet om man er særligt interesseret i enten broderi eller kunst forsvinder helt når man taber sig selv i de fortryllende mønstre og farver.

Kontrolleret rod iblandt omhyggelige former

Berejst og inspireret, den talentfulde visionær, Alighiero Boetti (1940-1994) kan siges at have været blandt Italiens mest indflydelsesrige konceptkunstnere. Trods manglen på rent faglig kunstneruddannelse så havde Boetti en særpræget interesse i kunstteori og den dybere forståelse inden for kunst, hvilket da senere i sandhed ses i hans enestående og majestætiske værker.

 

 

Værker af Alighiero Boetti er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: