Lukket i dag.

Jannis Kounellis

Jannis Kounellis

Levende heste og aflagt tøj, det er det utrolige skel mellem de forskellige værker som denne skæve kunstner har kreeret. Når der skal tales om kunstbevægelsen Arte Povera kan man nemlig næsten ikke undgå at nævne græske kunstner Jannis Kounellis (1936-2017). Denne skelsættende skulptør og installationskunstner blev til en af de vigtigste hjørnesten for den berømte og indflydelsesrige kunst bevægelse, Arte Povera, som ellers fik sin start i efterkrigstid Italien, men hvis temaer og æstetikker er så tydeligt definerede i Kounellis efter han i 1956 flyttede til Rom, at han nu står som en central figur inden for periodens kunstbevægelse. 

Det levende og det livløse

Noget af det mest udprægede og iøjnefaldende ved Kounellis’ kunstværker er hans fokus på det levende og det livløse, dikotomien omkring den modellerbare fremtid og den urokkelige historie. Han er ikke den eneste kunstner, der er inspireret af disse modsætninger, men det var i særdeleshed hans benyttelse af levende dele i hans værker, som i sandhed fik blikket til at vende sig mod hans kunst og hans visioner. En af hans mest ikoniske og berømte eksempler på dette er hans tilbagevendende og unavngivne udstilling, hvor 12 heste stilles op i et rum og ellers bliver ladt til at agere som de lyster. Udover dette rakte hans brug af det organiske eller levende fra levende fugle placeret sammen med mere traditionelle kunstværker til live musik af komponisten Bach sammen med skulpturer. Dermed ser man Kounellis’ interessante spil mellem det, der er levende og det, som er livløst – det, som er konstant, og det, som er uforudsigeligt.

Beskuerens interaktion former værket

I Kounellis’ verden bliver virkelighed og fantasi konstant blandet, og som beskuer bliver man øjeblikkeligt en del af kunstværket idet, at ens tilstedeværelse agerer med værkerne. Hvordan de levende dele interagerer med beskueren og vice versa skaber en unik kunstoplevelse ved hver ny interaktion mellem den levende beskuer og den skabte dikotomi i Kounellis’ kunst.

 

Værker af Jannis Kounellis er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: