Åben i dag: 10 - 20

Luciano Fabro

Luciano Fabro

Med en kunstner inspireret af Piero Manzoni og Lucio Fontana er det kun et givet, at hans værker bliver fantastisk bemærkelsesværdige, iøjnefaldende, og i særdeleshed tankevækkende. Luciano Fabro (1936-2007) begyndte tidlige i hans liv som kunstner – allerede som 12 årig havde han bestemt sig for, at skulle være kunstner. Med en så tidlig start er det næppe overraskende, at Fabros etablerede sig som en så skelsættende kunstner.

Brud med det konventionelle

Som kunstner i efterkrigstiden i Italien blev Fabro en del af Arte Povera kunstbevægelsen, og var i sin essens en konceptkunstner, som med simple materialer skabte kunstværker, der legede med virkeligheden og menneskets opfattelse af spatial forståelse og hvad der synes at være ‘normalt’ i en konventionel forstand. Han benyttede sig af billige materialer i overensstemmelse med Arte Poveras tilbøjelighed til de billige og naturlige materialer, men brød dog også fra dette når han til tider tog dyrere materialer i brug. Dette betød, at han på trods af sin forbindelse til Arte Povera bevægelsen formåede at skille sig ud af mængden med hans diverse valg af materialer. 

Fortiden og nutiden – Fabros fortolkning af den italienske efterkrigstid

Fabro var interesseret i at blande historie med hans eget perspektiv og hans egne fortolkninger af det, som Italiener i efterkrigstiden var han bevidst omkring hans lands historie og kultur, og brugte derfor ofte refleksioner af denne bevidsthed til at skabe nye perspektiver af både fortiden og nutiden. Således arbejdede Fabro med dikotomier – det nye versus det gamle, det billige versus det dyre. Disse dikotomier behøvede da ikke nødvendigvis at være modsætninger som var de olie og vand, men i stedet blandedes de til at skabe et unikt perspektiv. I Fabros kunst ser man derfor temaer som refleksion, historie, mytologi, og natur – alt i interessante og smukke fortolkninger med Fabros unikke brug af materialer og sammensætninger.

 

Værker af Luciano Fabro er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary ArtSocle du Monde Biennale 2021 er støttet af: