Åben i dag: 10 - 20

YVES KLEIN

chapter2-klein_monochrome-orange-sans-titre-m-111_1955_ahlers-collection-002

YVES KLEIN

Yves Klein: Monochrome Orange sans titre (M 111), 1955, Courtesy of ahlers collection

Den autodidakte kunstner Yves Klein er særligt kendt for sine monokrome værker i en intens blå farve. Klein tog i 1960 endda patent på sin karakteristiske blå farve; International Klein Blue (IKB).

Ved at lade farven fremstå ren og absolut mente Klein, at han kunne rense maleriet og befri det fra materialitet . Det vil sige, at det immaterielle – uendeligheden, det udefinerbare, det absolutte og tomrummet – skulle præsenteres ved hjælp af én enkelt rig farve. Udover at male med pensel anvendte Klein også maleruller og spray, så fladen blev mere ren og han ikke efterlod noget aftryk af den skabende hånd på værket.

Klein begyndte at male sine første monokrome værker på pap og papir i forskellige farver i 1946. I 1957 bekendtgjorde Klein begyndelsen på Blaue Epoche med en udstilling på Galleria Apollinarie i Milan. Elleve blå monokrome værker blev prissat forskelligt på trods af, at værkerne alle var af samme størrelse og var produceret efter samme fremgangsmåde. Kleins blå epoke var skudt i gang, og den sluttede først i 1960, da han skabte værker i en trilogi af farver: Blå, pink og guld. Udover de farvemættede lærreder arbejdede Klein bl.a. med relieffer og skulpturer af svampe, aftryksværker hvor kvindelige modeller blev ’dyppet’ i maling og satte aftryk af deres kroppe på lærreder og papir, eller aftryksværker med spor efter vand eller ild.

ZERO-gruppen arrangerede i 1961 den største retrospektive Klein-udstilling i kunstnerens levetid: Yves Klein: Monochrome und Feuer. Året efter, i  juni 1962, døde Yves Klein af et hjerteanfald.

Kunstneren er repræsenteret i:
Kap. 2 – Painting with Time and Space: from ZERO to the 60’s Avantgarde

Socle du Monde Biennale 2017 is supported by: