Åben i dag: 10 - 20

Kapitel 7: INCUBATOR

koen-van-mechele

Kapitel 7: INCUBATOR

Installation view, La Biomista - Cosmopolitan Chicken Project, GLOBALE, ZKM | Center for Art and Media, Karlsruhe (DE), 2015

En kort gåtur gennem det skønne Birk-område bringer os til biennalens 7. Kapitel, der udspiller sig på Herning Højskole. Som den eneste høje begyggelse i området tårnet højhuset sig strunkt over Birk og signalerer at her stræbes der opad. Som en central del af den helt unikke kulturarvsfortælling om Herning i 60erne hvor driftige forretningsmænd fik både kunst- og kulturlivet til at blomstre -ja hele verden blev endda gjort til et kunstværk i Herning ved Manzonis hånd- er højskolen den perfekte beliggenhed for biennalens afsluttende kapitel. Men som i alle gode slutninger kigges her mod noget nyt, noget der er på vej frem.

Som titlen Incubator antyder vises der på højskolen værker af kunstnere, der er knap så etablerede men tilgengæld har fuld fart fremad på kunstscenen lige nu. Som et gennemgående fællestræk for værkerne kan man se et fokus på kunsten som performativ –den får noget til at ske, oftest i sociale sammenhænge og ved at sætte udstillingsrummet i spil på en ny måde. Her er fx levende høns og kyllinger i form af Koen Vanmechelens projekt Planetary Community Chicken (PCC). Projektet fokuserer på at skabe nye, sundere høns til samfund verden over og understreger vigtigheden af diversitet i små lokale landbrug med henblik på at skabe langtidsholdbar bæredygtighed. I Herning  vil en af disse haner, The Mechelese Danish, blive parret med lokale høns og i udstillingsperioden vil æggene klække og hønsene blive opdrættet på højskolen.

Også Rirkrit Tiravanija vil engagere lokalområdet i sit community kitchen-værk, der består af en have med afgrøder, der vil blive anlagt udenfor højskolen og løbende passet af et udpluk af lokalbefolkningen. Når afgrøderne  er parate tilbereder kunstneren og deltagerne et måltid sammen som er åbent for alle at deltage i. At dele og udveksle står ligeledes central for kunstnergruppen Art Barter, der opfører en kunstauktion i højhuset med indsamlede værker baseret på bytteøkonomi. Her må du byde med alt –undtagen penge.

I højskolens store teatersal udspiller der sig en graciøs robotdans hvor Shawcross’ megakonstruktion vil tegne lysskultpurer i mørket og ude i haven møder vi Celeste Boursier-Mougenots fortryllende ”bi-symfoni” hvor biernes lyde omdannes til musik og transmitteres ud i luften. Dertil kommer hele rum indspundet i garn, vindmaskiner, der laver tegninger i gården og endelig kan man slutte af med at bygge en togbane af sprog i de lange gange.

INCUBATOR er kurateret af Olivier Varenne og Martin Guinard-Terrin

Socle du Monde Biennale 2017 is supported by: