Åben i dag: 10 - 20

Gilberto Zorio 

Gilberto Zorio 

En kunstner med en ganske genkendelig æstetik er uden tvivl den italienske samtidskunstner, Gilberto Zorio (1944–), Med hans karakteristiske motiver og klare tematikker skabes et utroligt indflydelsesrigt kunstvirke og en mærkbar tilstedeværelse i Arte Povera kunstbevægelsen.

Hurtigt etableret kunsttalent

Med en uddannelse i malerkunst på Accademia Albertina di Belle Arti i Torino, bevægede Zorio sig hurtigt fra malerkunsten og videre til skulpturer og dette blev hans første udstilling i 1967. Hans fascination med sprog bragte hans kunstprojekt, Per purificare le parole til live, hvilket strakte sig gennem de tidlige 1980ere. Hans værker er siden blevet udstillet over hele verden og han har undervist på Accademia Albertina di Belle Arti i Torino siden han dimitterede i 1971.

Karakteristiske tematikker

Med en så gennemtrængende æstetik og kunststil er Zorios værker ofte let genkendelige. Hans temaer indeholder som regel dele eller afspejlinger af særlige former. Et af de mest tydelige slags billedsprog, som kan ses i Zorios værker er alkymi og kemi, noget som Zorio har været ganske betaget af. Derfor kan man ofte i hans værker se objekter som kolber, kemiske sammensætninger, eller naturlige fænomener som fordampning eller redoxreaktioner. Nogle værker afspejler versioner af alkymistiske diagrammer og det femtakkede pentagram, som er symbolet for Venus og en vigtig symbolik i alkymi. Andre temaer, som kan ses i Zorios værker er mindre alkymistiske af natur, men ikke desto mindre vigtige i hans billedsprog. Hans kano-motiver er blandt disse, i særdeleshed fordi de, i forbindelse med endnu et af hans temaer, nemlig kastespyddet. Efter Zorios ord ”minder [kanoen] om et kastespyd, som skærer målrettet gennem vandet som en drøm, der ivrigt flyver mod realisering”. Både kano-motiver og kastespyddene reflekterer både den intense, fremadrettede energi der bringer disse objekter i fremdrift, samt den måde de opstilles på, hængt op og usikre i deres stabilitet – en fortolkning af den skrøbelighed der findes i noget, som er kraftfuld i sin fremdrift, men er sart så snart fremdriften svinder hen.

 

Værker af Gilberto Zorio er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: