Åben i dag: 10 - 20

Herman de Vries

Herman de Vries

Naturen kommer i højsædet hos hollandske kunstner, Herman de Vries (1931–), der med sine naturlige elementer og materialer bringer det smukke fra naturen direkte ind i hans kunst. Født i Alkmaar i Holland med en baggrund i agrikultur og en gartneruddannelse, de Vries begyndte sin kunstkarriere i 1950’erne, hvor han først lærte at male. Derefter var det en konstant udvikling med elementer af natur og planter inkorporeret ind i hans værker og malerier. De Vries stiliserer ofte hans navn som ‘herman de vries’ uden store bogstaver for at ‘undgå hierarki’ i hans fornavn og efternavn. 

Med naturenverden i forgrunden

Med en så naturinspireret tilgang er det overordnet planter i talrige aftegninger, som man vil se i hans udstillinger. Prøver af bær, planter, blomster, og træ er blandt de mest benyttede materialer, og med deres naturlige blide farver og enkelt, men rustikke indtryk, har de Vries’ udstillinger en særlig sart og enestående skønhed over dem. En cirkel af hundredvis af damask roser placeret som et rundt, velduftende tæppe, nøje formede firkanter af forskelligfarvet muld, tørret drivtømmer, eller gnidebilleder af forskellige typer af jord fra hele verden, rammet ind i små, symmetrisk placerede rammer – oplevelsen af de Vries’ værker er som at træde ind i en naturverden, omgivet af blomsterduft og milde farveindtryk, men samtidig fremvist i kontrollerede rammer. 

Retfærdighed for naturen

De Vries er også kendt for, at have kritiseret fældningen af Donars eg – eller Thors eg – et helligt træ for germanske hedninger, som siges at være fældet af angelsaksiske missionær, Saint Boniface, i det 8. århundrede. Dette gjorde de Vries ved at plante et syv meter højt egetræ langs Rhinens bred i Düsseldorf, omringet af en guldpalisade med et skilt, der bærer teksten ‘Wynfrid skar mig ned, Herman genoplivede mig’ på latin. Dette var en kritik af missionærer eller ‘lærte’ menneskers forsømmelighed af naturen og hvad den betyder for dem omkring den, et livssyn, der igen reflekterer de Vries’ stærke knyttelse til naturen og dens værdi selv for de mennesker, som er villige til at afvise den for deres egen fremmelse. 

 

Værker af Herman de Vries er udstillet her:

Birk Centerpark


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: