Åben i dag: 10 - 20

Jannis Kounellis

Jannis Kounellis

Levende heste og aflagt tøj, det er det utrolige skel mellem de medier, som denne skæve kunstner har kreeret. Når der skal tales om kunstbevægelsen Arte Povera kan man nemlig ikke undgå at nævne græske kunstner Jannis Kounellis (1936-2017). Denne skulptør og installationskunstner blev til en af de vigtigste hjørnesten for Arte Povera kunstbevægelsen, hvis temaer og æstetikker er så tydeligt definerede i Kounellis, at han nu står som en central figur inden for kunstbevægelsen. 

Det levende og det livløse

Noget af det mest udprægede ved Kounellis’ kunstværker er hans fokus på det levende og det livløse – den modellerbare fremtid og den urokkelige historie. Han er ikke den eneste kunstner, som er inspireret af disse modsætninger, men det var i særdeleshed hans benyttelse af levende dele i hans værker, som fik blikket til at vende sig mod hans kunst og hans visioner. En af hans mest ikoniske og berømte eksempler på dette er hans udstilling, hvor 12 heste stilles op i et rum og ellers bliver ladt til at agere som de lyster. Udover dette rakte hans metoder fra levende fugle til live musik sammen med skulpturer. Dermed ser man Kounellis’ interessante spil mellem det, der er levende og det, som er livløst – det, som er konstant, og det, som ikke kan ændres.

Beskuerens interaktion former værket

I Kounellis’ verden bliver virkelighed og fantasi konstant blandet, og som beskuer bliver man en del af kunstværket når ens tilstedeværelse agerer med værkerne. Hvordan de levende dele spiller sammen med beskueren skaber en unik kunstoplevelse ved hvert nyt samspil mellem beskuer og kunsten.

 

 

Værker af Jannis Kounellis er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: