Åben i dag: 10 - 20

Mario Merz

Mario Merz

Det er farvespil og lys når der tændes for den italienske kunstner Mario Merz’ (1925-2003) iøjnefaldende kunstværker. Født i Milano, Merz begyndte først at eksperimentere med kunst og maling da han var fængslet for hans aktiviteter i forbindelse med den italienske anti-fascistgruppe, Giustizia e Libertà. Her ville han benytte én kontinuerlig linje til at kreere sine unikke motiver. Han eksperimenterede med forholdet mellem det, som han kreerede og den natur det befandt sig i. Endnu en inspiration kom fra hans forhold med Marisa Merz, som han mødte i 1950 og senere giftede sig med. De deltog begge i Arte Povera kunstbevægelsen, og siges at have inspireret hinanden betydeligt i deres kunst.

Neonlys og Fibonacci

Den kontinuerlige streg udviklede sig efterhånden som Merz’ kunstudtryk udviklede sig og det, som han kendes mest ved er og bliver hans flotte neonlys installationer. Ved brug af lysstofrør formede Merz ord og tal til lysende sammensætninger, som prægede de værker og placeringer de blev sat fast til. Blandt de mest kendte værker er hans iglo-former, hvor en kuppel er dekoreret med farvede lysstofrør eller andre dekorationer til at skabe disse dynamiske strukturer. Hans brug af Fibonacci talrækken ses i hans installationer, hvor han placerer tal i en specifik rækkefølge for at skabe den kendte talrække, som hans installationer på høje bygninger, dekorerede med neonlys i en vertikal række langs bygningen.

Billige materialer i protest mod industrialisme

Merz’ fokus har ikke været at relatere til det smukke, eller det simple malede lærred, men i stedet bruge utraditionelle materialer til at lave en kommentar på forbrugerisme og industrialisme. Dette blev reflekteret i hans brug af simple og ydmyge materialer og ved åbenlyst at undgå materialer typisk brugt til skønne kunstværker. Merz’ fokus var mennesket rettere end den umenneskelige konsumerisme, som voksede heftigt i løbet af Merz’ levetid. Merz’ værker er nu bevaret i Fondazione Merz, et kunstmuseum dedikeret til Mario og Marisa Merz og grundlagt af deres datter, Beatrice Merz.

 

Værker af Mario Merz er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: