Åben i dag: 10 - 20

Piero Manzoni

Piero Manzoni

Som skaber af det værk, som har navngivet hele Socle du Monde biennalen er det en kendsgerning, at den italienske konceptkunstner, Piero Manzoni (1933-1963) i hans korte tid som kunstner satte et permanent præg på ikke blot Arte Povera kunstbevægelsen, men konceptkunst, kunstkritik, og moderne kunst generelt. Manzoni var en banebrydende konceptkunstner, som skabte værker i et væld af materialer og former. I dag er Heart – Museum of Contemporary Art indehaver af verdens største Piero Manzoni kunstsamling.

Fra idé til koncept til kunst

Med en tidlig start i kunstverdenen som 17-årig levede Manzoni et hektisk liv fyldt med kunst og vilde koncepter. Hans fascination var blandt andet med udviskningen af mening, associationer, og forventninger. Hans Achromer reflekterer dette i deres tomhed, med fokus på materialet frem for dens værdi og tanker bagved sletter de ideen om mening og indhold som ellers associeres med kunst. Manzoni stillede spørgsmål til forventninger og ideer – hvad er kunst, og hvor sættes grænsen? Kan man fylde afføring på dåse, sælge det til guldpris og kalde det kunst? Kan man tegne en 7.200 meter lang streg, rulle den op og erklære det kunst? Svaret på dette er i sig selv ikke hvad der var relevant, men rettere det, at ideen eksisterede og blev udført. Konceptet er i sin essens et kunstværk i sig selv. 

Manzoni og Herning

Det var i årene 1960 til 1961 at Manzoni i sin tid i Herning skabte nogle af hans mest skelsættende værker. Han blev sammen med en række andre moderne kunstnere inviteret til Herning af Aage Damgaard til at skabe kunst på Damgaards skjortefabrik, Anglifabrikken. Med finansiel støtte fra Damgaard og ingen begrænsninger kom nogle af Manzonis mest fantastiske konceptværker til. Hos Herning Avis blev Linea Lunga 7200 metri skabt, og også i Herning kom det ikoniske værk, Socle du Monde, til verden, det navngivende værk for biennalen og et værk, som ved blot at vende på hovedet transformerer hele verden til ét kunstværk. 

 

Værker af Piero Manzoni er udstillet her:

HEART – Museum of Contemporary Art

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: