Åben i dag: 10 - 20

Søren Dahlgaard

Søren Dahlgaard

Aktions maleri har været en del af Søren Dahlgaards kunstneriske praksis i 20 år. Tidligere værker er bl.a.: Wall Riding, 2001, Slide Painting, 2002 og Hækkeløbsmaleri, 2007. Udgangspunktet i disse aktions malerier er at stille helt fundamentale spørgsmål til maleriet og maleriets historie. Hvordan maler man? Hvorfor male med en pensel? Og kan en pensel være andet end et bundt hår fastgjort på en træpind? Kan man finde på en anden måde at male på? Hvordan kan maleriet gentænkes?

Bygget på ryggen af mestre

Af historisk og æstetisk betydning for Dahlgaards aktions malerier står især den japanske kunstgruppe Gutai fra 1950’erne, Yves Klein og Piero Manzoni i Europa i 1960’erne samt amerikanske Paul McCarthy og schweiziske Roman Signer i 1990’erne. Centralt for disse kunstnere er processen/aktionen frem for det færdige maleri objekt. Maleprocessen som værk indeholder et fysisk og kropsligt potentiale og udsagn, som Dahlgaard ikke mener er udforsket til bunds.

Hvad er summen af et værk

Dahlgaards aktions maleri projekt spørger dermed: Hvor er værket? Er det processen, fotografiet, video optagelsen eller publikums oplevelse af live eventen? Kan værket bestå af summen af medierne? Dette har optaget ham i over 20 år og hans bedste bud er, at alle medierne er en del af værket samt værker hver for sig. Dette producerer et væld af muligheder for forskellige måder at udstille værket/processen på. Hvert format/medie har sine egne kvaliteter, æstetik og muligheder.

En drøm bliver realiseret

Ideen til Kanonkonge maleriet er fra 2001, hvor det skulle realiseres i USA med finansiering af den engelske tv station Channel 4 til en dokumentar film. I 11. time måtte projektet dog aflyses da Channel 4 reducerede Deres bidrag. Nu, 20 år senere, genoplives drømmen om at producerer denne spektakulære maleri event, denne gang som en del af HEART Museum of Contemporary Arts Socle du Monde biennale.

 

For mere information omkring Kanonkonge projektet klik her.

 

Lær mere om Søren Dahlgaard og hans projekter her.

 

 

Gem datoen for Søren Dahlgaard’s Kanonkonge performance med eventkalenderen her.


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: