Åben i dag: 10 - 20

Sven Dalsgaard

Sven Dalsgaard

En klassisk og anerkendt kunstner med flere talenter, Sven Dalsgaard (1914-1999) var ikke blot en fantastisk dygtig maler, men også skulptør og digter. I sin kunstneriske karriere bevægede han sig igennem mange forskellige kunstneriske retninger og udtryk. Han kendes især for sine stole-skulpturer, blå pakker, monokrome malerier og malerier med Dannebrogsflag. Sven Dalsgaard var en del af den danske kunstscene i flere årtier, og var bestandig optaget af at efterprøve danske og internationale strømninger. Han havde en fin fornemmelse for nye tendenser ude omkring i verden. Som helt ung kunstner var hans værker naturalistiske, og han arbejdede også med det abstrakte maleri. Dog blev han stærkt inspireret af surrealismen. I 1942 havde han sin første udstilling i København, og i 1943 havde han sin debut på Kunstnernes Efterårsudstilling, og fik også samme år debut som digter.

Dalsgaard og Damgaard

Ligesom den italienske kunstner Piero Manzoni, som Dalsgaard mødte under et ophold i Herning, blev det essentielle i skabelsen af kunsten selve idéen bag værket, og materialer og metode mindre vigtige. Maleriet havde stadig en plads hos ham, men mere som et objekt i sig selv frem for at være billedbærer, og det blev gjort til genstand for alle mulige undersøgelser. Ofte ses ord og indskrifter i malerierne, ligesom de også blev tilføjet forskellige genstande. Det var også i 1960´erne, at han begyndte at pakke genstande ind og arbejde tematisk med stole-skulpturer og malerier af Dannebrog-flaget. Også ligesom Manzoni havde Sven Dalsgaard en forbindelse til Aage Damgaard, der ansatte Dalsgaard til at skabe kunst i Herning, en periode der endte med at have stor betydning for Dalsgaards kunst fremadrettet.

Et unikt præg på dansk kunsthistorie

Sven Dalsgaard var en vedvarende fornyer af sin kunst, der trods adskillige stilskift vedblev at være dybt personlig og kompromisløs. På intet tidspunkt i hans kunstneriske karriere var der stilstand, og derfor blev hans euvre stort. Han satte sit markante præg på den danske kunsthistorie, og har haft betydning for mange yngre kunstnere. Fra 1973-79 var han gæsteprofessor ved Kunstakademiet, og blev altså alligevel en del af den institution, som han som ung havde valgt fra.

 

Værker af Sven Dalsgaard er udstillet her:

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: