Åben i dag: 10 - 20

Scene 5 & 6 – The Past and the Future

Scene 5 & 6 – The Past and the Future

Scene 5 & 6 – Fortiden og Fremtiden

 

Tekstilindustrien har som ingen anden branche formet det midtjyske område, og gør det stadig den dag i dag. Op gennem 1900-tallet var området centrum for både tekstil- og tøjproduktion. På den tidligere Herning Klædefabrik, der nu huser Tekstilmuseet, er fem internationale billedkunstnere rykket ind, helt i den lokale skjortefabrikant Aage Damgaards ånd. Både han og hans bror, tekstilfabrikant Mads Eg Damgaard, havde kunstnere ansat på deres fabrikker i og omkring Herning. Her i byen, hvor trådene knyttes, får du indblik i en industri, der gennem tiden har givet folk over hele verden tøj på kroppen. I dag spiller den traditionelle tekstilindustri og kunstindustrien sammen som et centralt element i oplevelsen af Herning og Hernings kulturhistorie. Anglifabrikken bandt tekstil og kunst sammen og nu er de uadskillelige. Derfor er tekstil traditionen en helt uundværlig del af historien om Herning og derfor hyldes den på Tekstilmuseet i form af en lang række fantastiske kunstnere. Kari Anne Helleberg Bahri, Charles LeDray, Jöel Andrianomearisoa, Mahsa Karimizadeh, Muriel Gallardo Weinstein og Maria Roosen laver deres kunst ud af blandt andet stof, garn, tøj, og andre tekstilmaterialer og skaber med deres utrolige værker en forbindelse til Hernings traditionelle tekstilindustri og den moderne kunst der også præger byens farverige historie.

Men det er ikke blot tekstilmuseet, der afspejler den særprægede tekstilindustri i Herning. Når man går helt tæt på det store mosaiklignende værk oppe i kirketårnet af Johanneskirken, åbenbares det, at værket er sammensat af et hav af blanke metalgenbrugsmaterialer. Alt sammen henkastet affald der er genanvendt i billedtæppet, der således på poetisk vis peger tilbage på os og på det forbrug, der knytter sig til hverdagslivet. Således ser man den unikke forbindelse til fortiden i El Anatsuis betagende og spektakulære vævede metaltæpper, der i teknikken bag dem er en sart forbindelse til traditionelle tekstilmetoder, men i deres materiale reflekteres nutiden og fremtiden i de aflagte metalstykker, der får nyt liv i Anatsuis dygtige hænder. Fortiden flettes sammen med fremtiden – sammen former de historien.

 

 

 

Scene 5 & 6 kan opleves her

 

TEKSTILMUSEET

 

SANKT JOHANNES KIRKE

 

 

Kunstnere som er del af Scene 5 & 6:

CHARLES LEDRAY |   EL ANATSUI  |   JOËL ANDRIANOMEARISOA  | KARI ANNE HELLEBERG BAHRI   |  MAHSA KARIMIZADEH  |   MARIA ROOSEN   |  MURIEL GALLARDO WEINSTEIN


Socle du Monde Biennale 2021 er støttet af: